AcasaServiciiCauciuc pentru termopane

Cand iti faci imbunatatiri in locuinta sau cand construiesti una de la 0, ferestrele si usile sunt printre primele vizate. In prezent, sistemele de tamplarie termopan PVC sunt cele mai moderne si practice sisteme prezente pe piata din Romania. De ce? In primul rand, datorita calitatii lor de a izola termic si fonic.

Stiai ca un rol important, pe langa o feronerie termopan de calitate, il joaca garnitura termopanului, adica acea banda neagra care inconjoara perimetrul tocului sau al ramei? Util de mentionat este ca termeni precum garnituracheder sau cauciuc pentru termopan reprezinta acelasi lucru si au acelasi sens in mintea populatiei autohtone.

Garnitura de termopan este menita sa asigure o suprafata de contact perfecta pe tot perimetrul ferestrei indiferent de conditiile atmosferice, adica indiferent ca e frig sau cald afara.

Din cauza fluctuatiilor de temperatura si a frecventei utilizarii sale, cauciucul de termopanului se degradeaza, pierzandu-si puterea de izolare. In plus, poluarea, acizii din apa de ploaie sau substantele cu care curatam influenteaza durata de viata a chederului de termopan. Cauciucul poate crapa, se poate macina sau se poate rupe. In functie de materialul din care este produs, durata de viata difera.

Principalele materii prime din care sunt obtinute garniturile de termopan sunt:

  • cauciucul natural sau cauciucul poliizoprenic, din care se produc cele mai durabile garnituri
  • cauciucul butadien-stirenic (SBR) si cauciucul polibutadienic (BR) – produse sintetice poliesterice din care se produc si anvelopele auto
  • cauciuc recilat, cu o calitate slaba

Cum iti dai seama daca un sistem de cheder termopan s-a degradat?

  • Observi ca garnitura s-a strans la imbinarile din coltul tocului sau al zonelor de mijloc si au aparut goluri
  • In zile cu vant, simti curentii de aer care patrund in interiorul camerei sau apar picaturi de apa in condiiti de ploaie sau ninsoare
  • Poti sa masori eficienta termica a unei ferestre cu senzori infrarosu, insa aceasta metoda este destinata profesionistilor si se recomanda iarna, cand diferenta de temperatura interior-exterior este mare

Desi exista opinii conform carora solutiile pe baza de silicon ar ajuta la intretinerea cauciucului, singura modalitate de a „repara” garnitura este inlocuirea sa cu una noua.

Echipa de tehnicieni Reparatii Termopane PVC iti poate recomanda chedere de calitate si te poate ajuta cu montajul corect al garniturii pentru termopan.